Pers

Alphens Nieuwsblad 7 oktober 2019

Alphense schrijver voltooit SF-serie Vrede van Gaul

 

Alphen aan den Rijn – Ton den Dekker, een schrijver/uitgever uit Alphen aan den Rijn, heeft met Operatie Nieuwe Aarde zijn vierdelige sciencefictionserie Vrede van Gaul voltooid. Den Dekker schrijft spannende, fantasierijke verhalen om mensen te stimuleren met nieuwe ogen naar hun wereld te kijken. Want wie zijn fantasie niet de vrije loop kan laten, is blind voor alles dat dieper gaat dan het oppervlakkige.

 

Vele eeuwen na een grote ramp wonen de mensen niet alleen op aarde, maar ook in ruimtekolonies in het zonnestelsel. Het machtigste land in die toekomst is Gaul, dat overal zijn vrede afdwingt. In Operatie Nieuwe Aarde wil een misdaadsyndicaat de macht van Gaul breken. Met een stroom van geruchten en nepnieuws over moorddadige buitenlanders wordt de samenleving van Gaul vergiftigd, wat vooral de relatie met de ruimtekolonie Laika onder druk zet. Een breuk tussen Gaul en Laika zou de clans van ruimtepiraten vrij spel geven, want zonder Laikaanse mariniers is de ruimtevloot van Gaul tandeloos. De familie Ayton, die al eeuwenlang in het verborgene invloed uitoefent, kan dat niet laten gebeuren.

Lloyd Ayton, de legendarische grondlegger van Gaul, heeft ooit niet alleen een machtige natie geschapen, hij heeft zijn nazaten ook opgezadeld met een mutatie, die hen langer laat leven. Aytons erfgenamen kregen ook een grote droom mee. Elke ster met een bewoonbare planeet zal ooit aan mensen licht en leven schenken.

In Operatie Nieuwe Aarde brengt Jack Ayton, een achterkleinzoon van Lloyd, de emigratie van de mensheid naar de sterren op gang met hulp van enkele zelfbewuste ruimteschepen. Ondertussen maakt de androïde Thuli Ayton veel indruk als officier bij het Korps Laikaanse Mariniers en zoekt de familie naar een onbekend gevaar, dat Gaul dreigt te vernietigen.

 

Sciencefiction heeft het imago over zaken te gaan, die onmogelijk waar kunnen zijn. Dat is een misvatting. Enerzijds gaan de verhalen over zaken die mensen raken, zoals misdaad, omgaan met macht, liefde, vreemdelingenhaat, enz. Anderzijds komt alles, wat wij nu als onmogelijk zien, voort uit onze begrensde kennis. Voorstellingsvermogen overstijgt die grens. Het is niet de realiteit, die ons zegt hoe de wereld in elkaar steekt, het is onze onbegrensde voorstellingskracht, die de geheimen van de wonderlijke realiteit onthult. Bewustzijn is de sleutel die het universum zal ontsluiten.